3 Paragrafen

3.2 Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Fiscaliteit

Doorontwikkeling Horizontaal toezicht (HT)
Begin 2020 heeft de Belastingdienst een brief gestuurd waarin is aangekondigd dat met ingang van 2023 alle bestaande HT-convenanten worden opgezegd. Inmiddels is bekend gemaakt dat organisaties alleen voor verlenging van een zo te noemen doorontwikkeld HT-convenant in aanmerking komen, indien de organisatie voldoet aan 6 geschiktheidscriteria: Transparantie, Werkrelatie, Strategie, Risicoanalyse, Monitoring en Gegevens derden. Zowel Amstelveen als Aalsmeer hebben inmiddels de formele bevestiging gekregen dat zij voor verlenging tot ultimo 2023 in aanmerking komen.

Wanneer een organisatie een nieuw HT-convenant wenst te sluiten dan dient de organisatie een self-assessment uit te (laten) voeren, waaruit blijkt dat aan bovengenoemde geschiktheidscriteria voor het HT wordt voldaan. Binnen het doorontwikkeld HT komen alleen organisaties die aantoonbaar in control zijn, en voldoende fiscale beheersmaatregelen hebben doorgevoerd om fiscale risico’s te beheersen, nog in aanmerking voor het sluiten van een convenant. Er ligt op dit moment een Fiscaal Beleidsplan dat is goedgekeurd door de directie. Bij dit Beleidsplan is een Plan van Aanpak gevoegd (Fiscaal Verbeterplan) over de wijze waarop wij vorenstaande denken te gaan realiseren. Dit onlangs nog aangepaste Plan van Aanpak is inmiddels ook door de Directie goedgekeurd en is vervolgens aan de Belastingdienst voorgelegd. De Belastingdienst is akkoord met dit plan.

Om straks met een schone lei te kunnen beginnen, zijn we ook gestart met een nacalculatie voor de btw over de jaren 2017-2021. Deze is begin 4de kwartaal 2022 afgerond en de suppleties die hiervan het gevolg waren zijn bij de Belastingdienst ingediend. Eerste kwartaal 2023 wordt gestart met de nacalculatie van het jaar 2022. Het tevens opgestelde grondslagendocument heeft geleid tot aanpassing van enkele btw-labels waarmee vanaf 2023 wordt gewerkt.

Vennootschapsbelastingplicht (Vpb)
Bij de aangiften VPB vanaf 2016 zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • Voor de resultaten uit grondexploitaties is de gemeente Amstelveen samen met de belastingdienst gekomen tot een Vaststellingsovereenkomst. De aangifte 2020 is in het 1e kwartaal van 2022 afgerond en ingediend. De aangifte 2021 is in voorbereiding en wordt binnenkort ingediend. In de rekening 2022 en begrotingen is een schatting gemaakt van de VPB last op basis van de schattingen van de belaste activiteiten en de grondexploitaties per peildatum 1 januari 2022.
  • De verkoop van reststromen van afval verantwoordt de gemeente in haar aangifte, samen met bedrijfsafval.
  • De reclame-inkomsten zijn landelijk nog het grootste discussiepunt met materieel belang. De ontwikkelingen geven aanleiding deze zekerheidshalve mee te nemen in de aangifte Vennootschapsbelasting. De gemeente heeft bezwaar aangetekend in afwachting van de landelijke procedures.

Actualisering van reeds bestaande en nieuwe bouwgrondexploitaties met een hoger opbrengstpotentieel hebben een directe invloed op een eventuele VPB last in de toekomst en zijn in het financieel meerjarenperspectief verwerkt. Jaarlijks wordt bij de actualisatie van de grondexploitaties rekening gehouden met de VPB lasten.

Deze pagina is gebouwd op 07/03/2023 17:36:50 met de export van 06/30/2023 14:20:36